העין של האדם מורכבת מחלקים שקופים שמרכזים את האור, "רפרקטיביים" או "תשבורתיים". תפקיד הקרנית והעדשה לשבור את קרני האור המגיעים לעין מהעולם החיצוני ולמקד אותם בצורה מדוייקת על החלק העצבי של העין - שנקרא הרשתית. הרשתית קולטת את האור הממוקד וממירה אותו לאותות חשמליים/עצביים שמועברים לאזור הראיה במוח, שם הם מפורשים לתמונה שעליה האדם מסתכל.
 (cornea קרנית, lens עדשה, retina רשתית)
על מנת לראות תמונה ברורה וחדה, כוח השבירה של העין (רפרקציה) צריך להיות מותאם לאורך העין, כך שקרני האור יפלו בצורה מדוייקת על הרשתית. ישנה מצבים, בהם כוח השבירה של העין הינו חזק מדי ואז האור מתמקד בעין או לפני הרשתית, מצב הנקרא "קוצר ראיה - Myopia", או מצב בו כוח השבירה של העין חלש מדי, ואז קרני האור אינם מספיקים להתמקד לפני הגעתם לרשתית, ומגיעים אליה כשהם עדיין מפוזרים - מצב הנקרא "רוחק ראיה - Hyperopia". בשני המצבים הללו התמונה המתקבלת הינה תמונה מטושטשת ולא חדה.
מצבים אלה - קוצר ורוחק ראיה - יכולים גם לנבוע מכוח שבירה תקין של העין. בנוסף, מבנה עין ארוך מדי, יגרום לקוצר ראיה ומבנה עין קצר מדי יגרום לרוחק ראיה. מצבים אלה נקראים "קוצר/רוחק ראיה אקסיאליים - Axial", כלומר, נובעים מאורך גלגל עין שאינו תקין.

מהו קוצר ראיה, איך מטפלים בו ומה הסיבוכים האפשריים שלו: קוצר ראיה הינו מצב נפוץ באוכלוסייה והוא מתבטא בצורות שונות. אנשים עם קוצר ראיה רואים יותר טוב לקרוב ופחות טוב ומטושטש לרחוק. אנשים עם קוצר ראיה מאד גבוה יראו מטושטש גם לקרוב וגם לרחוק.
קוצר ראיה מתחלק לדרגות:
קל: מ -0 עד -3Diopters (יחידת מידה של כוח תשבורת)
בינוני: -D3 עד -6D
גבוה: >D6
ככל שקוצר הראיה גדול יותר, ובמיוחד אם הוא אקסיאלי (נובע מאורך גלגל עין ארוך מהממוצע), עולה הסיכוי לסיבוכים עיניים. בין הסיבוכים שיכולים להתרחש אצל אנשים הסובלים מקוצר ראיה: חור ברשתית, היפרדות רשתית או צמיחת כלי דם חולני ברשתית שיכול לגרום לבצקת במקולה (מרכז הראיה) וסיבוכים נוספים.
איך מגלים קוצר ראיה? בדרך כלל אדם שסובל מקוצר ראיה יתלונן על טשטוש ראיה ולפעמים גם על כאבי ראש ויפנה לבדיקה רפואית. בבדיקות סקר שעושים לילדים בטיפות חלב או בבית-ספר בבדיקות ראיה לפני הוצאת רשיון נהיגה. ילדים שאינם משתפים פעולה בכיתה או אינם מעתיקים נכון מהלוח צריכים להיות מופנים בדחיפות לבדיקת ראיה על מנת לשלול קוצר ראיה ולבחון צורך במשקפים.
טיפול: קיימות מספר אפשרויות לטיפול בקוצר ראיה, הנפוצות והפשוטות ביותר הן:
שימוש במשקפיים או בעדשות מגע.
טיפולי לייזר להורדת משקפים.
אצל אנשים מבוגרים הנזקקים להסרת ירוד (ניתוח קטרקט) אפשר להחליף את העדשה הטבעית בעין בעדשה מלאכותית עם כח שבירה מדויק שיתקן את קוצר הראיה ויביא את הקרנים באופן מדויק למרכז הרשתית.
בכל מקרה של טשטוש ראיה או קושי בראיית עצמים רחוקים, מומלץ לפנות לבדיקה אצל רופא עיניים.
|