דלקות עיניים שמערבות את פנים העין נקראות דלקות הענבייה או אובאיטיס (Uveitis). אוביאיטיס היא מחלה נדירה יחסית עם ומופיעה 60 - 115 פעם לכל 100,000 אנשים. היא יכולה להופיע בכל גיל, אך פוגעת בעיקר באנשים צעירים ועלולה להימשך שנים רבות, ובכך להשפיע על אורח החיים. למרות שזו מחלה נדירה יחסית היא עדיין מהווה 10% - 15% מכלל הסיבות לעיוורון בקרב אנשים בגיל העבודה בעולם המפותח. הגורמים לאובאיטיס הם מגוונים וכוללים מחלות זיהומיות כגון שחפת (Tubeculosis), סיפיליס, הרפס וטוקסופלזמה או מחלות לא זיהומיות ובעיקר מחלות מקבוצת המחלות האוטואימוניות. מחלות אוטואימוניות יכולות לערב רק את העין או להיות קשורות למחלות סיסטמיות, המערבות איברים אחרים בגוף, כגון: סרקואידוזיס (Sarcoidosis), בכצ'ט (Behcet), לופוס (Systemic Lupus Erythematosus), מחלת קרוהן (Chron's disease) ואחרים. רק אחוז קטן מהחולים במחלות אלה יפתחו גם אובאיטיס ולכן, יש לפנות לבדיקה אם יש תלונות עיניות. בכ- 60% מהמקרים לכל היותר, הגורם לאובאיטיס גם לאחר בירור לא נמצא והם מוגדרים מגורם לא ידוע (אידיופטיים). הגורם הנפוץ ביותר לאובאיטיס בקרב ילדים קשור למחלת JIA (Juvenile idiopathic Arthritis). ילדים אלה לא מתלוננים על הפרעה בראייה למרות שיש מעורבות עינית, ולכן אם המחלה מאובחנת יש להיבדק על ידי רופא עיניים בדחיפות.
אובאיטיס עלולה לפגוע בכל חלקי העין והחולים מתלוננים לרוב על:
ירידה פתאומית בראייה.
כאבים סביב העיניים.
תחושת סנוור מאור- פוטופוביה (Photophobia).
הופעה של הפרעות/כתמים בשדה הראיה (Floaters).
אודם של העין .
בתמונה 1 נראית עין עם אובאיטיס קדמית:

במידה ומופיעים סימנים אלה מומלץ לפנות לבדיקת רופא עיניים. אבחון אובאיטיס מתבסס על בדיקת עיניים מלאה ועשוי לכלול גם בדיקות נוספות כגון צילום חזה ובדיקות דם. הטיפול באובאיטיס מכוון לטפל בגורם לדלקות, בשילוב עם טיפול מקומי (טיפות או הזרקות מקומיות) או תרופות סיסטמיות. משך הטיפול יכול להמשך זמן רב, על מנת לדכא את הדלקת ולמנוע התפתחות סיבוכים ואובדן ראייה. אם הדלקת אינה מטופלת היא עלולה להוביל להתפתחות סיבוכים עיניים כגון עליית לחץ תוך עיני, היווצרות קטרקט, בצקת ברשתית ויצירת הצטלקויות.
בתמונה 2 נראית צלקת ברשתית כתוצאה מזיהום בטוקסופלזמה:

במחלקת העיניים בבית החולים בני ציון פועלת מרפאה ייחודית לטיפול במחלות אובאיטיס. במסגרת המרפאה ניתן לאבחן ולטפל בכל מגוון המחלות הקשורות לדלקות תוך עיניות.
|
|
|