09.12.2019
מרכז רפואי בני ציון מרכז רפואי בני ציון
line_grad.jpg (713 bytes)
ENGLISH العربية
דף הבית
מי אנחנו מחלקות ושירותים פניות הציבור פורומים פרסומים מדעיים

תזונה ודיאטה

  תיאור כללי    צוות    כתבות בנושא תזונה    קישורים רלוונטיים  
 רגישות ללקטוז

כיום שומעים יותר ויותר על אנשים הרגישים למוצרי חלב. רגישות זו מתחלקת לשניים: הרגישים ללקטוז והאלרגיים לחלב. אלה שני דברים שונים לחלוטין.

לקטוז הינו שמו של סוכר החלב - הקיים במוצרי החלב השונים בכמויות שונות. ככל היונקים - בני האדם נולדים עם אנזים אשר מפרק את הלקטוז במערכת העיכול ומוביל לספיגתו בגוף ולניצולו לבנייה ולאנרגיה, ככל הפחמימות בתזונתנו. שמו של האנזים הזה הוא "לקטאז". הלקטאז הינו אנזים מפונק ועצלן, אשר אצל אנשים מסוימים רמתו לעיתים יורדת או נעלמת כליל. תזונה נטולת מוצרי חלב עלולה לגרום לדלדול רמות האנזים הזה, כך גם ניתוחים שונים במערכת העיכול וצום הנמשך יותר מיום.

המונח "אי סבילות ללקטוז" או "רגישות ללקטוז" מתאר מצב שכזה בו האנזים לקטאז אינו מפרק את סוכר החלב - הלקטוז, וכתוצאה מכך יסבול אדם מתופעות שונות (כל אדם מגיב לכך אחרת) כגון - תחושת נפיחות בבטן, גזים, שלשול, אי נוחות במערכת העיכול וכאבי בטן. אל לנו להתבלבל בין המונחים "רגישות לסוכר החלב" אשר עליו קראתם כעת לבין "אלרגיה לחלב". אלרגיה הינה תכונה תורשתית או גנטית של מערכת החיסון לגורם חיצוני. בעוד שרגישות ללקטוז גורמת לאי נעימות ועוברת במהרה. אלרגיה הינה סכנת חיים ממשית ויש צורך לפנות בבהילות לבית החולים כאשר היא מופיעה.

כיום ממליצים גם לרגישים ללקטוז לצרוך מוצרי חלב בדיאטה שלהם זאת בשל היתרונות הרבים שלהם. אפשרות אחת היא נטילת האנזים "לקטאז" באופן חיצוני - בקפסולה, בסמוך לאכילת מוצרי החלב, וכך הוא מפרק את הלקטוז ונמנעת אי הנעימות המכונה "רגישות ללקטוז". האפשרות השנייה הינה אכילת מוצרי חלב דלים בלקטוז כגון: יוגורט, חלב דל לקטוז, קוטג', גבינות קשות אשר מכילים כמות נמוכה של הלקטוז.

תכולת לקטוז במוצרי חלב: מוצרי חלב ניגר עשירים ביותר בלקטוז, וגבינות קשות דלות בו ביותר (והן עשירות בסידן ולכן הן מקור טוב במיוחד עבורו בתזונה של הרגישים ללקטוז).

הצעת תפריט 1200 קלוריות לרגישים ללקטוז:
ארוחת בוקר - 2 פרוסות לחם קל עם 1/4 אבוקדו,
או קורנפלקס ללא סוכר עם 3/4 כוס חלב דל לקטוז,
ארוחת ביניים - פרי + 5 שקדים ללא מלח ולא קלויים,
ארוחת צהריים - 100 ג' בשר/ עוף/ דג לא מטוגן וללא עור, 4 כפות פחמימה, ירקות ללא הגבלה,
כף טחינה,
ארוחת ביניים - כוס שתיה חמה, חטיף אנרגיה עד 100 קלוריות,
ארוחת ערב - 50 ג' גבינה בולגרית/ צפתית 5% שומן,
או 3 פרוסות פסטרמה דלת שומן, ביצה (קשה או חביתה עם מעט מאוד שמן), ירקות ללא הגבלה, 2 פרוסות לחם קל,
ארוחת לילה - קרטיב קרח או פרי.
 

 
 

 

  חזרה לראש הדף
מחלקות ושירותים
הנהלה
בטיחות הטיפול וניהול סיכונים
מחלקות אשפוז
מכונים ויחידות
אונקולוגיה
אולטרה סאונד נשים
אלרגיה ואימונולוגיה קלינית
אנדוקרינולוגיה
בית מרקחת
בריאות הנפש
גנטיקה
גסטרואנטרולוגיה
דימות רפואי
המטולוגיה
הפרייה חוץ גופית (IVF)
כירורגיה פלסטית
כלי דם
מחלות זיהומיות
מרכז לאבחון וטיפול בפרקינסון
נפרולוגיה ויתר לחץ דם
עבודה סוציאלית
עמוד שדרה
פה ולסת
פיזיותרפיה
פסיכולוגיה רפואית
פתולוגיה
ריאות ותפקוד נשימתי
ריפוי בעיסוק
רפואה גרעינית – איזוטופים
רפואה משלימה
שיקום לב
תזונה ודיאטה
מעבדות
מרפאות
מרכזים לנפגעי תקיפה מינית
וועדות
ספריה מדעית
שירותים אדמיניסטרטיביים
מנהל ומשק
שיווק וקשרי חוץ
משאבי אנוש
דובר ביה"ח
בניית אתרים
קידום אתרים ע"י
כל הזכויות שמורות למרכז רפואי בני ציון © 2009